Facciotto G., Minotta G., Paris P., Pelleri F. – Tree farming, agroforestry and the new green revolution. A necessary alliance

doi 10.4129/2cis-gf-tre

Citation/Citazione
Facciotto G., Minotta G., Paris P., Pelleri F., 2015 – Tree farming, agroforestry and the new green revolution. A necessary alliance. In: Proceedings of the Second International Congress of Silviculture. Designing the future of the forestry sector. Florence, 26.29 November,  2014. Firenze: Accademia Italiana di Scienze Forestali. Vol. 2, p. 658-669. ISBN 978-88-87553-21-5. http://dx.doi.org/10.4129/2cis-gf-tre

Title: Tree farming, agroforestry and the new green revolution. A necessary alliance
Titolo: Arboricoltura da legno ed agroforestry per un approvvigionamento sostenibile di legno da industria e da energia

Summary: In Italy, as in the rest of Europe, tree farming and agroforestry systems can contribute significantly to domestic wood production, for industrial usage and energy conversion, combining productive activities with ecosystem services. This has been demonstrated in the last few years by many research studies carried out at national and international levels. Trees outside forest can have positive effects on adjacent cropping areas in terms of biodiversity, landscape, carbon cycle and soil protection, in full agreement with the latest guidelines on the EU’s “greening” of the new Common Agricultural Policy (CAP). The uncertainty of the international wood market has led to a dramatic crisis of private investments on traditional plantation forestry for timber production, although poplar plantations are still intensively managed and constantly innovated throughout research activity. Alternative solutions relay on flexible cultural models, able to quickly adapt to wood market uncertainty, throughout the implementation of cropping systems providing various sized and quality wood assortments for energy and round wood at different time steps. This can be achieved by applying: i) polycyclic arboriculture, i.e. combining tree species with different rotation lengths; ii) Short Rotation plantations with 2-3 and 5-6 yr. rotation coppicing cycle, producing assortments for multiple industrial uses; ii) new agroforestry systems with a modern complementarity between trees outside forest and agricultural activities, balancing food and wood security with environmental preservation. These opportunities offered by the new cultural models need a more coordinated political and industrial organization of the domestic wood sector.

Riassunto: L’arboricoltura da legno e l’agroforestry possono contribuire in maniera significativa all’approvvigionamento di legname da industria e da energia secondo modelli colturali polifunzionali ed a basso impatto ambientale. Le ricerche condotte in Italia ed all’estero evidenziano la possibilità di pervenire a produzioni legnose interessanti dal punto di vista quantitativo e/o qualitativo ed ecologicamente sostenibili, conseguendo contemporaneamente utilità di carattere ambientale. Nelle aree agricole le piantagioni da legno, se opportunamente progettate e gestite, possono avere ricadute positive anche sulla biodiversità, il paesaggio, il ciclo del carbonio e la protezione del suolo, secondo i più recenti orientamenti sul greening della nuova PAC. Tra i modelli colturali più adatti agli ambienti italiani, si citano la pioppicoltura tradizionale per la produzione di assortimenti da sfogliato; i cedui a corta rotazione per la produzione di legno da energia; gli impianti policiclici in grado di produrre sulla medesima superficie assortimenti di pregio di pioppo e di latifoglie nobili e legno da energia; i sistemi agro-forestali che consentono una complementarietà ottimale con le produzioni agricole alimentari ed una significativa diversificazione dei prodotti ottenibili sulla medesima unità di superficie. Altro fattore fondamentale per il successo delle produzioni legnose fuori foresta è la realizzazione di un più efficiente raccordo tra i produttori e gli utilizzatori industriali del legno. In particolare, sono necessarie politiche indirizzate ad aumentare l’appetibilità della produzione nazionale per l’industria italiana del comparto. L’ecocertificazione delle produzioni, come già attuato per il pioppo, potrebbe essere un passo interessante in questa
direzione.

Keywords: tree farming, agroforestry, food security, marginal lands, wood market, greening, CAP.
Parole chiave: arboricoltura da legno, sistemi agroforestali, sicurezza alimentare, terreni marginali, mercato del legno, greening, PAC.

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